Διαβάσαμε…. “Ένα σπιτάκι για την Σάλλυ” από τις Εκδόσεις Παρισιάνου

Ένα σπιτάκι για την Σάλλυ ή ένα σπιτάκι για κάθε απροστάτευτο παιδί σε αυτή τη γη;

Το Παραμύθι της Γιώτας Βάσση “Ένα σπιτάκι για την Σάλλυ” που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παρισιάνου, ήρθε για να μας μάθει κάποια σημαντικά πράγματα.

Η Σάλλυ είναι ένα μικρό σαλιγκάρι που ζει με την οικογένεια και τους φίλους της σε ένα πολύ όμορφο ανθιστό μέρος, γεμάτο γρασίδι και ζωή.

Ένα πρωί όλα θα αλλάξουν. “Μολυβένιοι σωλήνες” θα πέσουν από τον ουρανό που θα σκορπίσουν τον τρόμο. Παντού φωτιά, φόβος και ανασφάλεια. Πολλά σαλιγκάρια έχασαν κομμάτια από τα καβούκια τους. Και τώρα;

Όλοι πρέπει να φύγουν. Να αποχαιρετήσουν τον τόπο τους και να βρουν μια νέα πατρίδα. Μετά από μέρες και αρκετό κόπο φτάνουν κάπου που αισθάνονται καλά. Δεν μοιάζει με τον τόπο τους, χωρίς πράσινο, όμως μπορεί να γίνει η βάση για ένα νέο ξεκίνημα.

Όμως η νέα πατρίδα δεν είναι ακατοίκητη. Άραγε πώς θα αντιδράσουν τα σαλιγκάρια που ήδη ζουν εκεί;

Θα αγκαλιάσουν τους φίλους μας ή μήπως όχι;

Θα φοβηθούν ότι το φαγητό θα λιγοστέψει και οι νέοι μάλλον ήρθαν για κακό. Θα συμφιλιωθούν άραγε;

Ένα παραμύθι που με σεβασμό προς το παιδί μιλάει για το ευαίσθητο θέμα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης λόγω εξωτερικών συνθηκών.

Ένα βιβλίο που με γνώμονα την ενσυναίσθηση καλεί το παιδί να σκεφτεί και να μπει στην θέση κάποιου παιδιού που έχει περάσει τις κακουχίες ενος πολέμου.

Η πένα της Γιώτας Βάσση αγγίζει το θέμα αυτό με εξαιρετικό τρόπο και η εικονογράφηση του Steven Coombes με χρώματα σαν σε καμβά μας δημιουργούν ανάμεικτς συναισθήματα.

Σίγουρα η ιστορία της Σάλλυ θα σας βάλει σε σκέψεις.

Ένα ξεχωριστό δώρο αλλά και ένα πολύ καλό εφόδιο για τον εκπαιδευτικό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην τάξη μέσα από γλωσσικές και θεατρικές ασκήσεις με σκοπό την μείωση του ρατσισμού στα σχολεία μας.

Μπορείς να βρεις το βιβλίο εδώ

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.