Επιστολή μαθητή σε Υπ.Παιδείας: Αχρείαστες οι δηλώσεις για τις εξετάσεις χωρίς ουσιαστικές αποφάσεις

Σε απόγνωση βρίσκονται οι μαθητές των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων που ζητούν να ληφθούν άμεσες αποφάσεις για τις εξετάσεις και τη μείωση της ύλης. Η ιστοσελίδα μας δημοσιεύει ακόμα μια επιστολή μαθητή της Γ’ Λυκείου

Συντάσσω αυτήν την επιστολή ως ένα επιπλέον παράδειγμα, ως μια ακόμη διαβεβαίωση προς τις εκάστοτε (συμ)μαθήτριες που εξέφρασαν τις προσωπικές τους ανησυχίες σχετικά με την διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων. 

Όντας κι εγώ μαθητής της Γ’ Λυκείου ένιωσα το χρέος να εκφραστώ όχι μόνο ατομικά, αλλά και συλλογικά…εκπροσωπόντας την “καταραμένη” γενιά του 2002. 

Είμαι μαθητής της θετικής κατεύθυνσης και οφείλω να ομολογήσω πως η κατάσταση είναι το ίδιο τραγική και αγχώδης με την θεωρητική κατεύθυνση. Είμαστε τα “ευγενή θύματα” μιας ατυχούς και ανοργάνωτης συγκυρίας που ο μόνος βοηθός και συμπαραστάτης μας είναι τα όνειρα και το αλαζονικό μας πείσμα… 

Όμως αυτά δεν επαρκούν όταν πρόκειται για το μέλλον ενός ανθρώπου.Τότε τα πράγματα περιπλέκονται. 

Όλοι οι μαθητές, αλλά κυρίως οι μαθητές της Γ’ Λυκείου μπορούν να αισθανθούν καλύτερα από όλους τι σημαίνει πανελλήνιες, άγχος, νεύρα, κλάματα, ψυχικά ξεσπάσματα, ανορεξία, πονοκέφαλοι… 

Σε ένα σκηνικό ιδιαίτερα ηλεκτρισμένο και αποκρουστικό, μαθητές, γονείς και καθηγητές, ο καθένας στον τομέα του, εργάζεται για αυτές τις 12 ώρες! Τόσα χρόνια, τόσοι κόποι, τόσες στοίβες βιβλίων και τόσες ώρες διαβάσματος για να πάει να κριθεί κάποιος μέσα σε δώδεκα ώρες για μερικές δεκάδες χρόνια.

Πολλοί σε αυτό το σημείο θα πουν πως οι πανελλήνιες δεν καθορίζουν την αξία του ανθρώπου ή ότι δεν είναι το τέλος της ζωής και τα συναφή. Θα συμφωνήσω μαζί τους και θα κατανοήσω την όποια ματαιοδοξία μου χρεώσει κάποιος.

Αλλά όταν παλεύεις τόσα χρόνια για να κάνεις το όνειρο σου πραγματικότητα και να ξεκινήσεις επιτέλους να φτιάχνεις τη ζωή σου, όπως τη σκεφτόσουν και έπαιρνες κουράγιο για να προσπαθείς συνεχώς(γιατί αλλιώς δεν έβγαινε πέρα) τότε μια επικείμενη αποτυχία αναλογικά με τον αρχικό σου στόχο είναι μαχαίρι στην ψυχή και το ηθικό σου. 

Οπότε, το ψυχοφθόρο κλίμα του τελευταίου έτους του σχολείου μόνο εφιαλτικό μπορεί να αποφαίνεται στους μαθητές όταν κληθούν να το ξαναζήσουν. 

Γι αυτόν τον λόγο, εμείς οι μαθητές επιζητούμε την όσο γίνεται πιο σαφή και σύντομη τελική ενημέρωσή σας, σχετικά με την ύλη τουλάχιστον που θα εξεταστούμε.

Επίσης, θα ήταν αρκετά βοηθητικό και ενθαρρυντικό εάν οι δηλώσεις περί διεξαγωγής των εξετάσεων δεν ήταν τόσο συχνές στα ΜΜΕ χωρίς κάποιο ουσιαστικό ή επιβεβαιωμένο υπόβαθρο. 

Κατανοούμε απόλυτα πως η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι επικεντρωμένη στην ασφάλεια και την υγεία των πολιτών, ωστόσο σημαντική είναι και η ψυχική υγεία των μαθητών, η οποία ομολογουμένως κλονίζεται οικτρά… 

Ένας από τους πολλούς μαθητές της Γ’ ΛΥΚΕΊΟΥ του 2002. 

Ένας από τους πολλούς ανήλικους ιχνηλάτες της αλήθειας και της τύχης. 

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.