Θεατρικά παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε στο σπίτι

Η θεατρική αγωγή εξάπτει την φαντασία και δίνει ώθηση στα παιδιά να ανακαλύψουν και να πλάσουν ιστορίες. Τι θα λέγατε για κάποιες δραστηριότητες που ετοίμασε για εσάς η παιδαγωγός αρθογράφος μας;

1η Δραστηριότητα :Στο πάτωμα υπάρχουν 3 μαξιλάρια ότι χρώμα θέλετε ,3 μέλη της ομάδας παίρνουν τη θέση τους πάνω σε αυτά και κινούν το σώμα τους όπως θέλουν. Εμείς διαλέγουμε κάποιο από αυτά και ακολουθούμε την κίνηση του. Το ίδιο συνέβη και με τη στάση του λωτού. Στην οριζόντια στάση συνέβη κάτι διαφορετικό. Ξαπλώνουμε όλοι στο πάτωμα σβήνουν τα φώτα και κινούμε πολύ αργά τα χέρια του σώματός μας όπως θέλουμε.

2η Δραστηριότητα: Καρέκλες και το διπλό μήνυμα

1η Άσκηση Παιχνίδι κίνησης με τις 3 στάσεις του ανθρώπινου σώματος (όρθια – λωτού – Ξαπλωτή) σύμφωνα με τη μουσική και τα παραγγέλματα. Στο χώρο είναι σκορπισμένες καρέκλες. Ο καθένας παίρνει την καρέκλα του και παίζει. Η καρέκλα γίνεται μωρό, τσάντα, καφάσι, δίσκος σερβιρίσματος, μάσκα, τιμόνι, αλέτρι, καρότσι. Διαλέγουμε δύο από τους ρόλους και τους παρουσιάζουμε σαν έναν μέσα από ένα αυτοσχεδιασμό.

Ασκήσεις θεατρικού παιχνιδιού

Περπατάμε με όλο το πέλμα, βουλιάζουμε, κοιτάζουμε ίσια, μπροστά

2η Άσκηση Τα χέρια σε διάσταση, κοιτάμε ανοιχτές παλάμες, πότε τη μία, και πότε την άλλη, ενώ περπατάμε χωρίς να αγγίζουμε το διπλανό μας. Έπειτα κάνουμε τα χέρια μας ένα πλαίσιο. Το κεφάλι κοιτάει από μέσα τους γύρω μας, πάνω-κάτω, Αφήνουμε το πλαίσιο και έχουμε τα χέρια μας σε διάσταση.

3η Δραστηριότητα : Αγαπημένα Αντικείμενα. Υπάρχει στο χώρο δράσης 3 καρέκλες και 3 πανιά:1 κόκκινο, 1 πράσινο, 1 κίτρινο. Το κάθε μέλος της ομάδας παρουσιάζει το αγαπημένο του αντικείμενο και το ακουμπάει σε όποιο πανί θέλει. Έτσι χωρίστηκαν 3 ομάδες. Στην αρχή αναπαραστούμε τα αντικείμενα μας και κινούμαστε στο χώρο εξελίσσοντας την κίνησή μας. Κατόπιν πρέπει να φτιάξουμε μια ιστορία με τα αντικείμενα που συγκεντρώθηκαν σε κάθε πανί. πχ.Στη δική μου ομάδα συγκεντρώθηκαν τα εξής : 1cd,1 κομπολόι, 1 μαντήλι, 1 κουκλάκι προβατάκι, 1 κουκλάκι .Συνολικά συγκεντρώθηκαν 8 αντικείμενα. Διαπραγματευτήκαμε το θέμα και παρουσιάσαμε την εξής ιστορία:αρκουδάκι, 1 βιβλίο, 1 Σταυρός.

Ένας κύριος κάθεται σε μια καρέκλα.,παίζοντας κομπολόι, και κάνει μασάζ στο πόδι του. Πατώντας ένα μέλος της ομάδας που παρίστανε το αντικείμενο του ,σηκώνεται και βάζει μουσική η κοπέλα που έφερε το CD στριφογυρίζει παριστάνοντας το αντικείμενα της). Κατεβάζει ένα βιβλίο από το ράφι.

(η κοπέλα που έφερε το βιβλίο παριστάνει το αντικείμενο της ανοίγοντας τα χέρια της. Το ανοίγει και μέσα από το βιβλίο βγαίνουν τα 2 κουκλάκια που παρίσταναν τα αντικείμενα τους και κινούνται στο χώρο). Τα 2 κουκλάκια περπατάνε και στο δρόμο τους βρίσκουν ένα Σταυρό τα κουκλάκια σηκώνουν το Σταυρό, ανεμίζουν το μαντήλι και περπατάνε όλοι μαζί μέχρι που βουτάνε πάλι μέσα στο βιβλίο. Το βιβλίο κλείνει και ο κύριος το ξαναβάζει στο ράφι.

Καλή διασκέδαση!

Γράφει η παιδαγωγός Πέννυ Αριτζάκη

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.