Καθημερινές δραστηριότητες για παιδιά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Όσο τα σχολεία παραμένουν κλειστά, ας μεταφέρουμε τα «θρανία» μας εντός και ίσως  -με ασφάλεια- εκτός σπιτιού. Από τη σχολική τάξη στο μπαλκόνι μας, το δωμάτιο ή το σαλόνι μας, το διπλανό πάρκο, ακόμα και δίπλα από το παράθυρό μας για να μείνουμε… κοντά στη φύση!

Η φετινή παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος θα είναι διαφορετική. Η επιδημία του κορωνοϊού μας έδειξε ότι είμαστε όλοι συνδεδεμένοι, τόσο μεταξύ μας, όσο και με την άγρια ζωή. Θα χρειαστεί να ακουστεί η φωνή μας πιο δυνατά, πιο δυναμικά, σε πολλά μέρη του κόσμου. Μέχρι τότε, με αφορμή τις γιορτές της φύσης, αναλαμβάνουμε δράση με κατασκευές, κουίζ, περιηγήσεις και παρατήρηση στη φύση για:

Τα μεταναστευτικά πουλιά (με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πουλιών στις 9 Μαΐου)

Τα απειλούμενα είδη και τους βιοτόπους τους (με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000 στις 21 Μαΐου και την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας στις 22 Μαΐου)

Τη φύση στην πόλη (με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων στις 24 Μαΐου)

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Φύση και χρειάζεται τη βοήθειά μας (με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου)

Για κάθε «γιορτή», μπορείς να αναλάβεις 7 αποστολές, μία για κάθε ημέρα της εβδομάδας. Ακολούθησε τους παρακάτω συνδέσμους για να δεις τις αποστολές και… ξεκίνα!

** Μείνετε συντονισμένοι: η ιστοσελίδα ανανεώνεται συνεχώς!
 


Τα μεταναστευτικά πουλιά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πουλιών στις 9 Μαΐου

Τα μεταναστευτικά πουλιά γιορτάζουν! Ευκαιρία να τα γνωρίσεις ολοκληρώνοντας τις παρακάτω αποστολές:

 

Ημέρα 1η: Πόσο καλά γνωρίζεις τα πουλιά;


Κατέβασε τα παρακάτω αρχεία και ζωγράφισε τα σχέδια των μεταναστευτικών πουλιών σύμφωνα με τον έγχρωμο οδηγό “Μεταναστευτικά πουλιά”. Κόψε τα σχέδια και κόλλησε τα σε ένα ξύλινο καλαμάκι. Μπορείς να στερεώσεις τις κατασκευές σου στις γλάστρες στο μπαλκόνι ή την αυλή σου, γεμίζοντάς τες με πουλιά!

Που πήγαν τα χρώματα των πουλιών – Φύλλο για χρωμάτισμα Α

Που πήγαν τα χρώματα των πουλιών – Φύλλο για χρωμάτισμα Β

Μεταναστευτικά Πουλιά (οδηγός για χρωμάτισμα)
 

 

Ημέρα 2η: Δες μέσα από τα μάτια ενός μεταναστευτικού πουλιού!

Κατέβασε το παρακάτω αρχείο και φτιάξε μια μάσκα Τσαλαπετεινού ή μια μάσκα Σταβλοχελίδονου με βάση τις οδηγίες που θα βρεις. Και τα δύο είδη είναι μεταναστευτικά πουλιά που έχουν φτάσει πριν λίγο καιρό στα μέρη μας από την Αφρική και θα τα δεις εύκολα ακόμα και μέσα στην πόλη.

Μάσκα Τσαλαπετεινού

Μάσκα Σταβλοχελίδονου

Αναζήτησε περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτά στο διαδίκτυο, φόρεσε τη μάσκα σου και κανόνισε να σου πάρει ένα μέλος της οικογένειάς σου συνέντευξη:

Από πού έρχεσαι; Τι τρως; Ποιο είναι το αγαπημένο σου μέρος στην πόλη ή στην εξοχή; Έχεις κάποια περιπέτεια από τα ταξίδια σου να μοιραστείς;

 

Ημέρα 3η: Πάμε ένα ταξίδι;


Κατέβασε το παρακάτω αρχείο, κόψε τις κάρτες με τις σύντομες φράσεις και προσπάθησε να τις βάλεις στη σειρά. Όλες μαζί περιγράφουν το μακρύ ταξίδι των χελιδονιών, από τις μακρινές χώρες της Αφρικής έως τα νησιά του Ιονίου!

Το μεγάλο ταξίδι

Διάλεξε 3-4 κάρτες που σου έκαναν εντύπωση και μαζί με έναν φίλο ή φίλη σου ή κάποιον συγγενή σου ζωντάνεψε το ταξίδι τους. Σκέψου μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος! Οι ερωτήσεις στο τέλος κάθε κάρτας θα σε βοηθήσουν.

 

Ημέρα 4η: Τι γνωρίζεις για το μεγάλο ταξίδι των πουλιών;

Γιατί μεταναστεύουν τα πουλιά; Πώς γίνεται να μην χάνουν τον δρόμο τους; Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν; Δες την παρακάτω παρουσίαση και μάθε πολλά για το μεταναστευτικό ταξίδι των πουλιών.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: το μεταναστευτικό ταξίδι των πουλιών

Απάντησε στο ΚΟΥΙΖ και δοκίμασε τις γνώσεις σου, παλιές και νέες!

 

Ημέρα 5η: Το άλμπουμ του Καμίλ, του Λευκού Πελαργού

Οι μακρυπόδαροι Πελαργοί κάνουν το μακρύ τους ταξίδι όχι πετώντας, αλλά ανεμοπορώντας! Γι’ αυτό, όταν συγκεντρώνονται πολλοί μαζί κατά τη μετανάστευση, μας χαρίζουν ένα υπέροχο θέαμα στον ουρανό.

Ο Καμίλ είναι ένας Λευκός Πελαργός που θέλει να μοιραστεί μαζί σου το άλμπουμ της ζωής του! Βοήθησέ τον να βάλει σε μια σειρά τις εμπειρίες του, ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.springalive.net/bindata/stork_quiz/gr/quiz_gr.swf
 

Ημέρα 6η: Παρακολούθησε «από κοντά» την πορεία ενός μικρού μεταναστευτικού γερακιού

Η Ελλάδα φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό του Μαυροπετρίτη στον κόσμο! Η ευθύνη μας είναι μεγάλη, γι’ αυτό και η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ φροντίζει πάντα να τον έχει… από κοντά!

Δες εδώ τη δορυφορική παρακολούθηση της μετανάστευσης του Μαυροπετρίτη από τη χώρα μας στις περιοχές διαχείμασής του στη Νοτιοανατολική Αφρική και τη Μαδαγασκαρη. Με τη βοήθεια ενός χάρτη, σημείωσε τις χώρες που διασχίζει ο Βορέας, η Ίρις, ο Νότος ή ο Ζέφυρος, τα τέσσερα γεράκια στα οποία τοποθετήθηκαν δορυφορικοί πομποί και μας φανέρωσαν το ταξίδι τους.

 

Ημέρα 7η: Η ζωή από ψηλά

Τώρα που έγινες ειδικός, δοκίμασε να κλείσεις τα μάτια και να φανταστείς πώς θα έβλεπες τη Γη αν πετούσες στην πλάτη ενός μεταναστευτικού πουλιού.
Κατέβασε το παρακάτω αρχείο και ζωγράφισε όλα όσα είδες!

Η ΓΗ ΑΠΟ ΨΗΛΑ!

  • Αν θες, στείλε μας σε φωτογραφία τη ζωγραφιά – στιγμιότυπο του ταξιδιού σου.

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.