Μαμά …θα αργήσω στο σχολείο!

Οι περισσότερες μαμάδες κάθε πρωί πριν το σχολείο τρέχουν να τα ετοιμάσουν όλα. Να βγούνε νικήτριες στη μάχη με το χρόνο. Τόσος λίγος χρόνος, μα τόσα πολλά που πρέπει να γίνουν! Πώς μπορούμε να νικήσουμε τη μάχη, ώστε να μην μεταδίδουμε το άγχος του χρόνου στα παιδιά μας;

Βάλτε το ξυπνητήρι δέκα λεπτά νωρίτερα. Πιστέψτε με, θα σας βοηθήσει πολύ! Δέκα λεπτά είναι αρκετά για να γλιτώσετε το τρέξιμο αργότερα.

Με τραγούδι και χαρά μπορεί να ξεκινήσει το πιο χαρούμενο πρωινό. Ανοίξτε τη μουσική λοιπόν!

Ετοιμάστε τα ρούχα που θα φορέσει το παιδί σας από το προηγούμενο βράδυ. Καλό θα ήταν να πάρετε τη γνώμη του ίδιου του παιδιού γιατί διαφορετικά μάλλον θα σας βρει το πρωί να διαπραγματεύεστε μαζί του μπροστά από τη ντουλάπα! Μπορείτε να δώσετε στο παιδί δύο εναλλακτικές ώστε να το βοηθήσετε να διαλέξει ευκολότερα τα ρουχαλάκια που θα φορέσει.

Ετοιμάστε το κολατσιό από το προηγούμενο βράδυ. Αν αυτό δεν γίνεται ,διότι θα θέλατε να κόψετε τα φρέσκα φρούτα το πρωί για να διατηρηθούν καλύτερα, απλά τοποθετείστε τα όλα στο τραπέζι μαζί με το τάπερ έτοιμα για επεξεργασία.

Βάλτε μια λίστα με τα πράγματα που πρέπει να κάνει από την στιγμή που θα ανοίξει τα μάτια του, μέχρι και το τελευταίο λεπτό πριν την αναχώρησή του για το Σχολείο πάνω στην πόρτα. Για παράδειγμα, λέω καλημέρα, πλένω το πρόσωπό μου, τρώω ένα καλό πρωινό, πλένω τα δόντια μου, φοράω τα ρούχα μου, παίρνω την τσάντα μου και φεύγω. Αυτό βοηθάει ιδιαίτερα τα παιδιά με διάσπαση προσοχής!

Το παιδί θα είναι υπεύθυνο για την τσάντα του! Μην σας φαίνεται περίεργο, μπορεί να τα καταφέρει. Αυτό που μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε είναι να φτιάξετε μια λίστα απαρτιζόμενο από εικόνες για το τι θα πρέπει να περιέχει η τσάντα του (παγούρι, κασετίνα, αλλαξιά, τετράδια, βιβλία) ανάλογα με την ηλικία. Δείξτε του πώς θα κάνει ένα «τικ» ή πείτε του να κολλήσει ένα αυτοκόλλητο δίπλα στο αντικείμενο που βάζει στην τσάντα.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας σε κάθε περίπτωση δίνοντάς τους το αίσθημα της ομάδας. Λίγο πριν φύγετε από το σπίτι λοιπόν, μπορείτε να δίνετε τα χέρια σε μορφή «κόλλα-το» και να τους δίνετε ένα φιλί. Επίσης, μπορείτε παράλληλα να έχετε καθορίσει και κάποιο σύνθημα για εκείνη τη στιγμή. Έτσι τα παιδιά θα νιώσουν ότι κάνουν κάτι σημαντικό και θα τονωθεί η αυτοπεποίθησή τους.

Μείνετε χαλαροί χωρίς άγχος γιατί το μεταδίδετε στα παιδιά. Το άγχος με το χρόνο σίγουρα δεν είναι καλό, μα δυστυχώς αν όχι όλοι, οι περισσότεροι γονείς το έχουν, αφού έχουν ένα πρόγραμμα να τηρήσουν. Προσπαθείστε να το αποβάλλετε ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές!

Με σωστή προετοιμασία και καλή διάθεση όλα μπορούν να γίνουν πιο εύκολα.

Γράφει η Βασιλική Πετρέλλη- Παιδαγωγός

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.