Παιχνίδια Διαχείρισης θυμού

Νικήστε το θυμό του παιδιού σας με έξυπνα παιχνίδια!

Ο θυμός και η επιθετικότητα είναι έντονα συναισθήματα που πραγματικά, μπορούν να καταλάβουν τα Παιδιά.Ακόμη και έμπειροι δάσκαλοι δυσκολεύονται αρκετά συχνά να αντιδράσουν κατάλληλα, ιδιαίτερα σε κρίσιμες καταστάσεις, όταν είναι δύσκολο ακόμη και να κατορθώσει κανείς να τραβήξει την προσοχή ενός παιδιού. Έτσι εδώ σας έχω κάποια παιχνίδια Διαχείρισης θυμού:

1ο Παιχνίδι:Μαξιλάρι θυμού

Ένα σκληρό μαξιλάρι είναι ένα αντικείμενο πολύ χρήσιμο πάνω στο οποίο ένα παιδί μπορεί να διοχετεύσει το θυμό του. Μπορεί να το χτυπήσει, να το ζουλήξει, να το βρίσει, η να τον φωνάξει, να το πετάξει στο τοίχο ή να νιώσει καλύτερα. Μετά από αυτό μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να χαλαρώσει.

2ο Παιχνίδι:Μπάλα θυμού

Μια εφημερίδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ραβδί που εκτοξεύει φως. Μπορεί, επίσης κανείς να τη σκίσει να την κομματιάσει, να την πατήσει ή να την κάνει κουβάρι μέχρι που να σχηματιστεί μια μικρή μπάλα, μια (μπάλα θυμού,) που κανείς μπορεί να την πετάξει όπου θέλει χωρίς να προκαλέσει καμία ζημιά, έστω κι αν κατά λάθος χτυπήσει κάποιον στο πρόσωπο.

3ο παιχνίδι :Το Άγριο Λιοντάρι

Τα παιχνίδια ρόλων ταιριάζουν πάρα πολύ σε παιδιά μικρότερης ηλικίας. Το παιδί υποδύεται ένα θυμωμένο άγριο λιοντάρι. Το λιοντάρι μπορεί να τρέξει γύρω – γύρω και από τοίχο σε τοίχο να πηδήξει πάνω στον καναπέ, να συρθεί και φυσικά, να βρυχηθεί, να μουγκρίσει, να δείξει τα γαμψά του νύχια και τα κοφτερά του δόντια. Ο μόνος όρος του παιχνιδιού αυτού είναι κανείς από όσους βρίσκονται γύρω του να μην υποστεί την επιθετικότητα του λιονταριού.

Παιχνίδι 4ο:Ο οργισμένος πύραυλος

Και η άσκηση αυτή μπορεί να γίνει είτε με ένα παιδί είτε με ομάδα. Σε μια έντονη κατάσταση θυμού και οργής, ο κηδεμονας ζητά από τα Παιδια να χτυπήσουν τους μηρούς τους, όλο και πιο δυνατά κάθε φορά, και την ίδια στιγμή να χτυπούν τα πόδια τους στο πάτωμα με όση περισσότερη δύναμη μπορούν. Με τον τρόπο αυτό ο πύραυλος ετοιμάζεται για να απογειωθεί, τα Παιδιά σηκώνουν τα χέρια τους όσο πιο ψηλά μπορούν, και με δυνατή φωνή στέλνουν τον πύραυλο στο διάστημα. Τις περισσότερες φορές ο θυμός και η οργή τους απογειώνονται μαζί με τον πύραυλο τους.

Παιχνίδι 5ο:Η κουβέρτα που τα Αφήνει όλα έξω

Η κουβέρτα που τα Αφήνει όλα έξω μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο ώστε μια οικογένεια ή μια ομάδα να απελευθερώσει την ένταση που πιθανό την έχει καταλάβει. Όλοι εκτός από το άτομο εκείνο που ηγείται της ομάδας ή τον κηδεμόνα να κάθονται στο πάτωμα σχηματίζοντας κύκλο με τα πόδια τους απλωμένα μπροστά. Χρησιμοποιώντας, μια κουβέρτα (σεντόνι, τραπεζομάντιλο ή παλιά κουρτίνα) τα Παιδιά καλύπτουν τα πόδια τους, ενώ την ίδια στιγμή κρατούν, καθένα από το σημείο στο οποίο βρίσκεται, την κουβέρτα σφιχτά με τα χέρια του. Ο κηδεμόνας δίνει το σήμα και όλα τα Παιδιά κρύβουν το κεφάλι τους κάτω από την κουβέρτα. Αμέσως μετά δίνει 2ο σήμα και όλα τα Παιδιά είναι ελεύθερα να εκφραστούν κάτω από την κουβέρτα με φωνές, κραυγές, ή οποιαδήποτε επιφωνήματα και εκφράσεις. Αυτό μπορεί να επαναληφθεί αρκετές φορές, ενώ μπορεί να συμμετέχει ακόμη και αυτός που ηγείται της ομάδας ή ο κηδεμόνας. Όλα όσα λέγονται κάτω από την κουβέρτα Μυστικά!

Γράφει η παιδαγωγός Πέννυ Αριτζάκη

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.