”Τα Πάθη και η Ανάσταση του Χριστού” από την παιδαγωγό Πέννυ Αριτζάκη

Η ιστορία των Παθών του Ιησού Χριστού, σήμερα Μεγάλη Δευτέρα και όμορφο είναι να κάνουμε μια ανασκόπηση σε αυτά που τόσα χρόνια γνωρίζουμε.

Ο Λάζαρος είναι φίλος του Ιησού αρρώστησε και μέχρι να πάει να τον δει ο Λάζαρος ήταν ήδη νεκρός 4 ημέρες ο Ιησούς έφτασε και βρήκε τις αδερφές του Λαζάρου Μάρθα και Μαρία να κλαίνε απαρηγόρητες. Τότε είπε ο Ιησούς (Λάζαρε, δεύρο έξω) Ο Λάζαρος αναστήθηκε και βγήκε από το μνήμα περπατώντας. Πολλοί τότε πίστεψαν στο Χριστό.

Μεγάλη Δευτέρα Ο Χριστός πεινάσει και βρήκε στο δρόμο του μια συκιά Επειδή δε βρήκε καρπούς, τη διάταξε να ξεραθεί, έτσι μας διδάσκει ότι πρέπει να προσπαθούμε να έχουμε καλούς καρπούς, τις αρετές. Μεγάλη Τρίτη Η παραβολή των 10 Παρθένων Ήταν 10 παρθένες και περίμεναν το Χριστό οι 5 ήταν (φρόνιμες) και ετοιμάστηκαν από νωρίς και περιμένουν το Χριστό (το Νυμφια). Για το λόγο αυτό είχαν και τις λυχνίες τους γεμάτες με λάδι. Οι 5(μωρες)παρθένες δηλαδή αυτές που σκεφτόταν σωστά δεν ετοιμάστηκαν έγκαιρα κι έτσι έχασαν το γάμο και δεν συνάντησαν το Χριστό. Ο Ιησούς βρισκόταν σε ένα σπίτι και τότε εμφανίστηκε μια πολύ αμαρτωλή γυναίκα που όλοι ήθελαν να τη διώξουν αλλά ο Ιησούς την άφησε και του έπλυνε τα πόδια με τα δάκρυα της και τα άλειψε με μύρο. Ο Χριστός συγχώρησε τις αμαρτίες της γυναίκας. Μεγάλη Τετάρτη Ο Χριστός και οι Μαθητές του συγκεντρώνονται σε ένα σπίτι ο Ιησούς πλένει τα πόδια των μαθητών του και ένας από τους μαθητές του ο Πέτρος θυμώνει. Ο Ιησούς όμως έτσι τους διδάσκει την ταπείνωση!

Μ. Πέμπτη Ο Χριστός και οι Μαθητές του συγκεντρώνονται για τελευταία φορά στο Μυστικό Δείπνο. Ο Χριστός ευλογεί το ψωμί και το κρασί και λέει στους μαθητές του. (Πάρτε να φάτε από αυτό αυτό είναι το σώμα μου και πιείτε από αυτό όλοι αυτό είναι το αίμα μου) Έτσι τελέστηκε για πρώτη φορά το Μυστήριο της θείας κοινωνίας. Ο Χριστός επίσης,τους λέει ότι κάποιος ανάμεσά τους θα τον προδώσει ότι εννοεί τον Ιούδα τον ισκαριώτη που τον πρόδωσε για λεφτά (30 αργύρια). Η Προσευχή του Ιησού Στον κήπο της Γεσθημανής Ο Ιησούς πήγε με τους Μαθητές του να ξαγρυπνήσουν μαζι του, τους βρήκε τρεις φορές να κοιμούνται προσευχήθηκε θερμά και ιδρώτας σαν αίμα έτρεχε από το πρόσωπό του. Ας γίνει όπως εσύ θέλεις ήταν τα τελευταία λόγια του Ιησού. Αποκαθήλωση Ο Ιωσήφ από την Αριμαθαια ζητά από τον Πιλάτο να πάρει το Σώμα του Χριστού για να το θάψει. Μαζί του και κάποιες γυναίκες, η Παναγία καθώς και ο Μαθητής του ο Ιωάννης τοποθετούν το Σώμα του Κυρίου σε κάτασπρο σεντόνι και το αλείφουν με μύρο. Το ενταφιάζουν σε καινούργιο μνήμα και κλείνουν την είσοδο με μια Μεγάλη πέτρα το πρωί της Κυριακής.

Οι μυροφορες ξεκίνησαν να πάνε στο μνήμα και να αλειψουν το Σώμα του Χριστού με μύρο. Είδαν όμως την πέτρα να έχει φύγει μπροστά από τον τάφο και το σώμα του Χριστού να λείπει. Ο Άγγελος τους είπε:(Ξερω ότι ζητάτε τον Ιησού τον εσταυρωμένο. Δεν είναι Εδω Αναστήθηκε όπως το έχει πει. Καθώς οι μυροφορες έτρεχαν να πουν το μήνυμα του Αγγέλου στους μαθητές του Χριστού βλέπουν μπροστά τους τον αναστημενο Χριστό. Εκείνος τις είπε χαίρετε. Μη φοβάστε πείτε το στα αδέρφια μου ότι θα συναντηθούμε στη Γαλιλαία!

 

Γράφει η παιδαγωγός Πέννη Αριτζάκη

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.