Φτιάχνουμε: DIY Μάρτη-βραχιολάκι

 

Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα από τα ωραιότερα έθιμα και αγαπημένο μου προσωπικά, που σχετίζεται με την είσοδο του Μάρτη στο ημερολόγιο! Δεν το μαντέψατε; Μα φυσικά, για τα βραχιολάκια μαρτάκια. Το αγαπημένο αξεσουάρ μικρών και μεγάλων με το που μπει ο Μάρτης, ο πρώτος μήνας της Άνοιξης. Πάμε όμως να μάθουμε περισσότερα…

 

Η ιστορία του Μάρτη

Ο «Μάρτης» ή «Μαρτιά» είναι ένα παμπάλαιο έθιμο εξαπλωμένο σε όλα τα Βαλκάνια. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, επειδή οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων συνήθιζαν να δένουν μια κλωστή, την «Κρόκη», στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.

 

Γιατί το φοράμε;

Από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη, συνηθίζεται να φοριέται στον καρπό του χεριού ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον «Μάρτη» ή «Μαρτιά». Είναι ένα έθιμο σύμφωνα με το οποίο αυτός που φορά το Μάρτη, κυρίως τα μικρά παιδιά, προστατεύονται είτε από ασθένειες γενικά ή «για να μην τα κάψει ο ήλιος», για να «μην τα μαυρίζει ο ήλιος» ή για να «μην τα πιάνει το μάτι». Συμβολικά το λευκό και το κόκκινο χρώμα το συναντάμε συχνά στη δεισιδαιμονία όταν είναι να αποτρέψουμε κάποιο κακό. Συνήθως το φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη, για να είναι έτοιμο να υποδεχτεί τον Μάρτη και το βγάζουν στο τέλος του μήνα, ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους.

 

Πώς θα φτιάξετε τον δικό σας Μάρτη:

Για να φτιάξετε ένα βραχιολάκι, χρειάζεστε κόκκινη και λευκή κλωστή ή κορδόνια.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να φτιάξει κανείς Μάρτη. Ο πιο απλός  είναι να στρίψετε τις κλωστές και να τις δέσετε στο χέρι. 

 

 

Χωρίς κόπο το μαρτάκι μας είναι έτοιμο. Μια δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε μαζί με τα παιδιά ή τους μαθητές σας. Από την άλλη αν είστε από τους γονείς που ψάχνουν τους πιο ευφάνταστους μάρτηδες φτιαγμένους με χαντρούλες και μεράκι σας συνιστώ να μπείτε στον διαγωνισμό που τρέχει στην Fb page μου και να κερδίσετε 2   Φ-Α-Ν-Τ-Α-Σ-Τ-Ι-Κ-Α μαρτάκια απο το Theskordelaki. Για τον διαγωνισμό πατήστε εδώ

Καλό μήνα σε όλους!

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.