5+1 ασκήσεις για ενίσχυση της φαντασίας!

Ασκήσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο σχολείο κατά την έναρξη του μαθήματος, στο σπίτι πριν από συγκεκριμένες δραστηριότητες, στην δημιουργική απασχόληση, σε αφηγήσεις παραμυθιού και σε κάθε χώρο που υπάρχουν παιδιά.

Προσωπικά τις ασκήσεις αυτές τις χρησιμοποιώ πριν ξεκινήσω το μάθημα για ”ζέσταμα” και προετοιμασία για τις νέες πληροφορίες που θα προσγειωθούν στα παιδικά μυαλουδάκια των μαθητών μου. Ξεκινάμε!

Μην πεις το γράμμα!

Ο σκοπός της άσκησης  είναι το παιδί να μας πει μια ιστορία αλλά ν’αποφύγει να αναφέρει ένα συγκεκριμένο γράμμα κατά την διάρκεια της αφήγησής της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κάνει τα παιδιά να προσέχουν λίγο αυτά που λένε. Αν τους φανεί πολύ εύκολο μπορείτε να αυξήσετε την ταχύτητα της αφήγησης. Χρησιμοποιήστε ένα χρονόμετρο για να δείτε πόσο χρόνο θα διαρκέσει η ιστορία. Σίγουρα θα δημιουργηθούν νέες λέξεις και το γέλιο θα ρέει άφθονο!

Επινόηση λέξεων

Βρείτε μια λέξη και φτιάξτε όσες συνθετικές είναι δυνατό. Πχ. με την λέξη άνθρωπος: μπαλονάνθρωπος, διαστημάνθρωπος, αμαξάνθρωπος. Με τον τρόπο αυτό οι λέξεις αποκτούν νέο νόημα 🙂

Ωχ αδερφέ

Ψάξτε μαζί με το παιδί και βρείτε 5 καταστάσεις που θα έκαναν ένα δημόσιο πρόσωπο να πει: ”Ωχ αδερφέ”

Π.χ ο Spiderman έχει πρόβλημα και αναφώνησε ”Ωχ αδερφέ” μόλις ανακάλυψε οτι:

  1.  Η στολή του είναι στα άπλυτα.
  2. Η αράχνη που τον ακολουθεί κάνει απεργία.
  3. Ο ιστός του θέλει φτιάξιμο. 
  4.  Το χρώμα της φανέλας του ξεφάβει και τώρα είναι ροζ.
  5. Η γιαγιά του του χάρισε ένα πλεκτό με μια κατσαρίδα για τα Χριστούγεννα.

 

Το μαγικό ΑΝ

Πρόκειται για ένα παιχνίδι διασκεδαστικό και έυκολο. Δώστε στα παιδιά ένα σημείο εκκίνησης- μια λέξη που επιλέξατε τυχαία.

πχ. ΑΝ….

Αν ο Ναπολέων:

  •  χασμουριόταν δυνατά;
  • ζάρωνε την μύτη του;
  • πήγαινε να ζήσει στην Ακρόπολη;

Πες το αλλιώς!

Ανακοινώστε μια πρόταση. Η πρόκληση είναι να την πουν τα παιδιά με διαφορετικούς τρόπους. Αν ξεμείνουν από ιδέες μπορούν να λένε την ίδια λέξη αλλά με διαφορετικό χρώμα στη φωνή ή να ακολουθούν τον τόνο κάποιου συναισθήματος!

Γράψ’το πρώτος

Για να ενεργοποιήσετε τον εγκέφαλο και να καλλιεργήσετε μια δημιουργική διάθεση δώστε στα παιδιά ένα θέμα και ζητήστε τους να σας γράψουν μέσα σε ένα λεπτό όσα πιο πολλά μπορούν. Αυτό ενεργοποιεί και απελευθερώνει το νου.

Περιμένω εντυπώσεις. Καλή διασκέδαση!

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.