6 μυστικά για να αγαπήσουν τα μικρά παιδιά το διάβασμα

Η αγάπη για την ανάγνωση είναι κάτι που πολλές φορές πρέπει να προσπαθούμε σε τακτική βάση για να μπορέσει να κατακτηθεί. Τα περισσότερα παιδιά που λατρεύουν τα βιβλία παρατηρείς ότι αυτό ίσχυε από όταν βρίσκονταν σε μικρή ηλικία. Άραγε μπορούμε να ”σπρώξουμε” ένα παιδί στην ανάγνωση;

Εγώ θα σας πω ναι! Ίσως δεν αποτελεί τον κανόνα αλλά η συμπεριφορά του γονέα απέναντι στο βιβλίο όπως και ο καθορισμός συγκεκριμένων δραστηριοτήτων με αφορμή ένα βιβλίο οδηγεί το παιδί σιγά σιγά στον μαγικό κόσμο της φιλαναγνωσίας.

Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας 6 μυστικά για να κάνετε τα μικρά παιδιά να αγαπήσουν την ανάγνωση.

1. Διαβάζουμε μαζί

Aφιερώνουμε κάθε μέρα ένα 15λεπτο στην ανάγνωση, σε κάποια στιγμή που επιλέγει το παιδί. Κρατάμε τα μικρότερα παιδιά στην αγκαλιά μας και διαβάζουμε φωναχτά, περνώντας με το δάχτυλο τις σειρές του βιβλίου, δείχνοντας και σχολιάζοντας τις εικόνες. Όταν το παιδί έχει μάθει να διαβάζει και πάλι κάνει καλό να του διαβάζουμε ιστορίες. Αν επιθυμεί από μόνο του να αναλάβει τον ρόλο της ανάγνωσης, τότε το αφήνουμε πάνω του.

 

2. Κάθε στιγμή, είναι στιγμή για ανάγνωση!

Εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία που μας δίνεται για ανάγνωση μαζί με το παιδί. Διαβάζουμε οδηγίες, πινακίδες, σήματα κυκλοφορίας, βιτρίνες ή ακόμα και συνταγές. Μπορεί να μας φαίνονται χωρίς ιδιαίτερη σημασία αλλά δεν μπορούμε να φανταστούμε πόσο καλό κάνει αυτού του είδους η ”εξάσκηση” στο παιδί.

3. 10 λεπτά πριν τον ύπνο

Λίγο πριν κοιμηθεί το παιδί διαλέγει ένα βιβλίο και το διαβάζουμε μαζί του ή του το διαβάζουμε εμείς. Έτσι θα πετύχουμε να δημιουργήσουμε ένα ζεστό και οικείο κλίμα που θα καταφέρει να ηρεμήσει το παιδί πριν το πάρει ο ύπνος.

4. Διαβάζω στο αρκουδάκι μου

Ζητάμε από το παιδί να διαβάσει το αγαπημένο του παραμύθι στο αδερφάκι του . Αν δεν έχει αδερφάκι μπορεί να το διαβάσει στην αγαπημένη του κούκλα ή το αγαπημένο του αρκουδάκι. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί να μοιραστεί μια αγαπημένη του ιστορία αλλά και να μιμηθεί τον γονιό που του διαβάζει ιστορίες. Αν το παιδί δεν ξέρει να διαβάζει μπορεί να αυτοσχεδιάσει. Όλοι ξέρουμε πόσο τα μικρά παιδιά λατρεύουν να παίζουν ” οτι διαβάζουν”, ”οτι μιλάνε ξένα”. Η φαντασία των παιδιών δουλεύει ασταμάτητα!

5. Συνδρομή στην πιο γλυκιά διαδρομή

Βρίσκουμε ένα παιδικό περιοδικό και γινόμαστε συνδρομητές! Αυτό θα κάνει το παιδί να ανυπομονεί για το νέο τεύχος που θα καταφτάσει σπίτι σας και φυσικά η έκπληξή του θα είναι μεγάλη. Είναι μια γλυκιά εμπειρία που αν είναι εφικτό να την πραγματοποιήσετε θα ήταν πολύ καλή ιδέα.

και το τελευταίο μυστικό…

6. Παιχνίδια Λέξεων!

Παίζουμε παιχνίδια για τα οποία είναι απαραίτητη η χρήση λέξεων ή η δημιουργία νέων λέξεων. Παράλληλα σκορπάμε γύρω μας βιβλία μέσα από τα οποία το παιδί μπορεί να ψάξει και να βρει διάφορες λέξεις. Θα εξασκηθεί τόσο στην ανάγνωση όσο και στην εκμάθηση νέων λέξεων. Αυτό ισχύει για μεγαλύτερα παιδιά.

Ελπίζω να σας φανούν χρήσιμα.

Με αγάπη,

Άνια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.